Schildpad

Geschreven op 30 aug, 2016

Schildpad

“I may be happy, but I don’t have a clue to this life in my mind.”
Uit: “Visions of China”, Japan.

Trivananthapuram. Vochtige moessonwarmte. Het schrift niet te lezen. De taal niet te verstaan. Het straatbeeld: tuk tuks, regenboogkleuren, chaos, indringende jasmijngeur. We rijden richting Manaltheeram, Ayurveda Hospital & Research Centre: top of the bill waar het medische wetenschap en behandeltechnieken aan gaat. Drie weken aan den lijve ondervinden. Zuid India. Een deel van mij komt thuis.

Onze plek delen we met een kolonie arenden. Met een zee te woest om erin te zwemmen. Verdronken zee-egels, karkassen, op het strand. Een cottage van 25 vierkante meter. In het meest dichte beboste palmwoud ooit gezien. Niet vreemd dat er, een vroege ochtend, diep donkerbruin, glinsterend, met een lengte die de mijne overtreft, een slang vóór me de trap af glijdt. Tegen de ratten zijn die hier. Natuurlijke ongedierte bestrijding. En dat is geen grap.

Mijn knieën zijn dat ook niet, blijkt. Stel je voor: je bent 20 plus. Skelet, gewrichtskapsel en een fatsoenlijk gebruik van je spieren zijn dan wel de laatste zaken waar je je druk over maakt. Waar wel over? In mijn geval: mijn heupen. En meer specifiek: de botten ervan. Die moeten namelijk van een normale 60 graden uitdraai positie (wat gezond is), zo ver mogelijk richting de 180. Dat mijn knieën een deel van dit offer dragen? Modern ballet heet dat. En met 12 uur training per week kom je aardig ver. Op de sound van “Visions of China” dans ik, 24 jaar jong, voor 1000-koppig publiek, maan en sterren van de hemel. Had ik nooit willen missen. Not for the life of me!

“During your life, have you been exercising a lot?” Dr. Karthika, de arts die onze intake doet, weet hierop vast zelf het antwoord. Botten zijn er niet om ze te forceren. Botten zijn er om je te dragen. Spieren om je botten te bewegen. Zenuwen om spieren te vertellen hoe ze dat moeten doen. Simpel: de onderdelen van een lichaam werken alleen dán goed samen, wanneer je de gebruiksaanwijzing volgt. En dat betekent: geen rare fratsen, botten opstapelen, spieren sterk maken, zenuwen vrij baan geven.

Een geluk bij een ongeluk dat schildpadden méér over de weg kunnen vertellen dan hazen. “I don’t have a clue to this life in my mind.” Mijn mantra van toen begint zich, na ruim 30 jaar, te nestelen in mijn beenmerg. Dank aan mijn schildpad-brein. Namasté India.

1 Reactie

Geef ook een reactie.

  1. Alda

    Leuk verhaal, Gerry. Zal zeker ook een fijne vakantie zijn geweest. Een hele ervaring die jullie weer hebben opgedaan. Namasté. Alda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This